Geschiedenis van de Roos
In Californie zijn fossiele blaadjes gevonden van ruim 40 miljoen jaar geleden. Al vanaf de mens op aarde is, is de Roos een geliefde bloem. De eerste Roos was een eenvoudige, wilde bloem, met vijf tot zeven geurige bloemblaadjes. En bloeide maar enkele weken per jaar. Ook nu bestaan er nog wilde soorten, met een klein aantal blaadjes en korte bloeitijd. Waarschijnlijk is men circa 5.000 jaar geleden, in Azie, begonnen met het kweken van Rozen. Tegenwoordig bestaan er meer dan 30.000 Rozen varianten.
De Rozenolie van Geronimo Gallery is afkomstig van de Rosa Damascena. Deze prachtige bloem wordt in grote aantallen gekweekt, met name in Bulgarije en Turkije.
Rozenwater en Rozenolie zijn waarschijnlijk afkomstig uit het Midden-Oosten, waar het veel gebruikt werd om littekens te behandelen en als geur.
De (genees)kracht van de Roos
Dat de Roos een geneeskrachtige werking heeft is een feit. Rozen bestanddelen worden zelfs in de pharmaceutische industrie gebruikt. Niet alle Rozen hebben dezelfde geneeskrachtige werking. De hierna genoemde gezondheidsvoordelen verschillen per Rozensoort.
Rozenblaadjes
Rozenblaadjes bevatten geneeskrachtige kleurstoffen, anthocyanen genaamd. Dit zijn sterke anti-oxidanten en hebben een versterkende werking op de bloedvaten en gaan klonterende bloedplaatjes tegen. In China worden de blaadjes gebruikt om de vitale energie te reguleren en de bloedcirculatie te versterken. Uit de Rozenblaadjes wordt door middel van stoomdestillatie Rozenwater (hydrolaat) en etherische olie gedestilleerd.
Rozenbottel olie
Deze olie van de Rozenbottel en Rozenbottelzaadjes zit boordevol anti-oxidanten die je huid beschermen. Ook bevat Rozenbottelolie een hoog gehalte aan essentiële vetzuren. Die helpen je huid te beschermen, littekenweefsel en fijne lijntjes te verbeteren en striae en pigmentvlekken te verzachten. Bij het laatste helpt ook het bestanddeel vitamine A (retinolzuur).
Vitamine C en A (retinolzuur) in de olie zijn onmisbare component bij de opbouw van collageen in je lichaam (een tekort aan collageen stimuleert rimpelvorming). Deze vitaminen zijn naast essentiële vetzuren belangrijke bestanddelen om de huid te vernieuwen en te verjongen.
De essentiële vetzuren zorgen tevens voor hydratatie van je huid en helpen je huid vocht beter vast te houden. De olie wordt makkelijk door je huid opgenomen, waardoor de anti-oxidanten in de olie snel in de diepere huidlagen door dringen.
Fenolzuren in de olie hebben een antibacteriele, antivirale en schimmelwerende functie.
Etherische Rozenolie (bloemblaadjes)
Deze (Rose Damascus of Rose Centifolia) olie is zeer kostbaar. Voor een liter etherische olie zijn 3.000 tot 5.000 rozenblaadjes nodig. De geur werkt kalmerend en ontspannend en geeft een goede mood.
Omdat Rose Damascus etherische olie zo kostbaar is, wordt als goedkoper alternatief ook Geranium gebruikt. Dit is een etherische olie met een Rozengeur, maar zonder de krachtige eigenschappen van etherische olie uit Rozen.
De werking van etherische Rozenolie is vergelijkbaar met die van Rozenhydrolaat. De concentratie werkstoffen in Rozenolie is alleen hoger. Ook is de aromatherapeutische werking sterker.
Etherische Rozenolie helpt daarnaast ook bij couperose (beschadigde haarvaatjes op je huid). De olie heeft de kracht deze te ‘repareren’.